Wellicht herken je het fenomeen van de voorjaarsschoonmaak? Heb je niet ook in het voorjaar zin om je huis goed schoon te maken? Wellicht zelfs helemaal opnieuw in te richten of van kleur te veranderen? Als je in de natuur kijkt zie je dat dat helemaal geen gek fenomeen is. De dieren doen dat ook, uit zichzelf. Ze zijn druk bezig met het maken van nestjes en het organiseren van hun huishouding, zowel innerlijk (eitjes leggen), als in de wereld om hun heen (partner onderhouden, nestje bouwen). Ditzelfde fenomeen kun je dus ook op je eigen lijf toepassen, sterker nog, het vraagt daarom: om die grote voorjaarsschoonmaak. Het reinigen van je lichaam is de beste manier om de lente tegemoet te treden. Het is de perfecte tijd om je na een seizoen van weinig beweging, zwaar voedsel en koud weer te ontdoen van alle afvalstoffen die zich hebben opgehoopt. Naar buiten gaan, beweging en een restyling van je eetpatroon kunnen dit proces ondersteunen. Het is bye bye kolen en harde appels en hello! vers zacht fruit, lichte salades en bladgroente, rijk aan ijzer en vitamine C. Dat kun je vervolgens uitbreiden met een iets radicalere, maar wel zeer grondige actie, namelijk met vasten. Wellicht heb je er al ervaring mee of er wel eens van gehoord of over gelezen. Vasten is eigenlijk niets meer dan jezelf onthouden van eten of drinken gedurende een bepaalde periode. Belangrijk voorafgaand daaraan is dat de reden waarom je gaat vasten niet gebaseerd is op angst of woede, maar afkomstig is van een plek van rust en helderheid. Dat je het bijvoorbeeld doet om je lichaam te reinigen, omdat je voelt dat je lijf dat nodig heeft, omdat het ondersteunend is voor je gezondheid en vitaliteit. Dan zal je lijf ook doen wat hem te doen staat: schoonmaken! Ik zal nu voor deze post niet dieper ingaan op vasten, maar het is zeker de moeite waard te onderzoeken of dit bij je past en wellicht zelfs iedere lente in je leven in te bouwen als gewoonte. Het hoeft natuurlijk niet altijd en gelijk die hard, zoals vasten met alleen water en citroensap en drie blaadjes sla op een dag. Het kan ook veel milder. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om één, twee of drie weken eens even helemaal geen koffie, alcohol en suiker te drinken en te eten. Je kunt nu eens even helemaal gaan voor een 100% plantaardig dieet, alleen eten van het seizoen en alles zelf bereiden (dus zo min mogelijk voorverpakt eten). Drie weken van je leven, het is niets (wink) Kijk eens wat voor effect het heeft op je lijf. Maar let op, reinigen zal gebeuren, dus bereid je voor op heel wat detoxmanifestaties. Wat voor methode je ook kiest, het is raadzaam je even goed te verdiepen in het waarom, hoe en wat achter vasten. Ik heb deze site gevonden waar er het één en ander (in het Engels) duidelijk lijkt te worden uitgelegd en zie het boek ‘Alles over vasten’ door Hans van Waning.

Springtime Cupcakes

Vegan Cupcakes gemaakt met o.a. thee van madeliefjes

DSC_2442

Maar er is nog iets wat niet mag worden vergeten. Iets wat Moeder Aarde, briljant als ze is, weer precies op tijd op een presenteerblaadje aanbiedt. Kijk eens om je heen, onder je voeten. Wat schiet er als eerste als paddenstoelen uit de grond op het moment dat de zonnestralen de aarde weer verwarmen? Precies, de voorjaarskruiden! Paardenbloem, zevenblad, look zonder look, brandnetels, madeliefjes, speenkruid, weegbree en nog zo veel meer prachtige kruiden sieren de berm al in aprilletje zoet. We bestempelen ze al snel als onkruid, maar oh, ze verdienen toch zo’twereveel betere titel en plek in onze samenleving. Ze zijn er namelijk niet voor niets en zeker niet om te worden bestempeld als ongewenst. Deze kruiden zijn ontzettend ondersteunend voor je lijf. Ze hebben een mega sterke reinigende en opbouwende werking. Ze stimuleren de lever en de nieren en hebben een activerende werking op de stofwisseling. Met dit soort kruiden rijkelijk aanwezig in je keukenkastje kan het zomaar zijn dat je soepel door de transitie van winter naar lente heen beweegt.

DSC_3980

Nettle Foraging

Zie hier mij, ongeveer tien jaar geleden, brandnetels plukken voor Ecofabulous koken in alle seizoenen. Mijn eerste echte vegan kookboek!

 

Neem bijvoorbeeld brandnetels. Dat wat met veel kracht ook ‘weed’ wordt genoemd, ofwel onkruid. Ik hoor het je al denken: brandnetels, kun je die eten??!! JA! Sterker nog, ze zijn zelfs heel gezond. Jonge brandnetels zitten vol chlorofyl, vitamine C, en ijzer. Daarnaast hebben brandnetels een reinigende werking, ze bevorderen de spijsvertering en stimuleren de doorbloeding. Ze werken ontzurend en enorm versterkend. In het voorjaar schieten jonge brandnetels als paddestoelen uit de grond. Ze heten brandnetels omdat de brandharen een vocht bevatten wat een brandend en prikkend gevoel op de huid veroorzaakt (dit is een histaminereactie in de huid, brandnetels wekken namelijk histamine op in je lijf). Wil je ze zelf plukken? In april en begin mei zijn ze op hun best. Ga voor de grote brandnetel. Die bevat naast brandharen ook gewone haren en is minder sterk dan de kleine brandnetel. Je kunt brandnetels plukken in niet-bespoten weilanden die niet dicht bij autowegen liggen en vermijd plekken waar honden hun behoefte doen. Ga voor de jonge toppen. Doe handschoentjes aan tijdens het plukken om brandende vingers te voorkomen. Indien je meer ervaren bent met het plukken van brandnetels, zul je zien dat je ze ook zonder handschoenen kunt plukken en bereiden. Er zijn manieren ze te plukken en toch het ergste branden te ontwijken. Je denkt natuurlijk dat ze vreselijk op je tong zullen prikken, echter door ze te koken, stoven of blancheren verliest dit prikkende plantje zijn branderigheid en komt de heerlijke diepe smaak vrij. Indien je overgevoelig bent voor histamine, kun je ze beter niet plukken of eten. De brandnetel is echt een powerhouse en verdient een podium in de lentekeuken. De meest makkelijke manier om brandnetels te eten is om er soep van te maken. Vandaar ter kennismaking vandaag een recept voor een kittig brandnetelsoepje uit mijn allereerste kookboek Ecofabulous koken in alle Seizoenen. Deze soep is heerlijk naast een mooie voorjaarssalade van postelein, weegbree, duizendblad, madeliefjes, speenkruid, paardenbloemblad, look zonder look en blad van de smalle weegbree. Serveer de salade met enkel wat goede olijfolie en een paar druppeltjes citroensap. Natuurlijk is een mooie dressing van tahini of lichte miso ook heerlijk, maar die jonge voorjaarskruiden verdienen het om even goed te worden geproefd. De smaak is zo vol en rijk! Serveer met versgebakken zuurdesembrood.

Heb je niet de gelegenheid schone en verse brandnetels te plukken dan kun je natuurlijk ook aan de slag met gedroogde brandnetels. Van gedroogde brandnetels kun je het beste thee zetten en die thee direct drinken of mengen met bijvoorbeeld miso, vanwege zijn hartige karakter, om er een simpel soepje van te maken of de thee te verwerken in een lekker ontbijtje zoals het recept hieronder.

Spring herbs

Herbal Salad

*******************************************************************************************************

Een Kittig Brandnetelsoepje

Ingrediënten (recept voor 2 personen)

250 gram vers geplukte en gesneden brandneteltoppen
2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
2 grote uien, gepeld en gesnipperd
1 liter groentebouillon
olijfolie
shoyu
zout en peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de olijfolie in een pan. Fruit de uien in de hete olie in 5 minuten goudbruin. Voeg de blokjes aardappel toe. Bak nog even door.
  2. Voeg vervolgens de bouillon toe en kook de soep ongeveer 5 minuten. Voeg dan de brandneteltoppen toe en kook nogmaals vijf minuten.
  3. Breng op smaak met zout, peper en een scheutje shoyu.
  4. Serveer met een flinke snee zuurdesembrood en een goed gevulde voorjaarssalade van postelein, weegbree, duizendblad, madeliefjes, speenkruid, paardenbloemblad en blad van de smalle weegbree die je afmaakt met wat goede olijfolie en een paar druppeltjes citroensap.

*******************************************************************************************************

Blackberry Breakfast with Nettles

Pink Party Nettle Breakfast

Ingrediënten (recept voor 1 persoon)

1/2 tot 1 eetlepel gebroken lijnzaad en/of chiazaad
3 dadels zonder pit
1/2 eetlepel gedroogde brandnetels
50 gram bramen (ik had vorig jaar veel bramen geplukt en ingevroren waardoor ik al snel kan genieten van rood fruit, zodra de lente begint)
1 banaan
wat haver- of kokosyoghurt

Bereidingswijze

1. Breng water in de waterkoker aan de kook.
2. Doe het lijn- en of chiazaad met de dadels in een beker en overgiet met een beetje heet water, voldoende zodat het net onder staat. Laat 5 minuten weken.
3. Doe de gedroogde brandnetels in een theezakje- of ei. Doe het zakje in een beker en vul met een klein beetje koud water, zodat de brandnetels niet verbranden wanneer je er gekookt water op giet. Vul de beker vervolgens voor de helft met het hete water en trek de brandnetels hierin 5 minuten. Verwijder het theezakje – of ei.
4. Doe vervolgens de bramen samen met de banaan, brandnetelthee en het geweekte lijn-/chiazaad/dadelmengsel in een krachtige blender en blend tot een mooi glad geheel.
5. Giet vervolgens in een kommetje en maak af met wat kokos- of haveryoghurt en wat gedroogde brandnetels.

*******************************************************************************************************

Ria, Yvonne en mijn mede-kruidenstudenten, dank voor de heerlijke zaterdag vorige week en de prachtige inspiratie!

Lieve mensen, een hele mooie lente gewenst!

Lisette

 

Comments

  1. Leuke blog. Ik had op Twitter bij jou gelezen dat brandnetels goed zijn tijdens zwangerschap. Nu ben ik bijna 20 weken zwanger. Zijn er nog meer kruiden of voedingsmiddelen die je zou adviseren? Ben benieuwd naar je nieuwe boek!

    • Hi Melanie, wat leuk! Je kan ze zeker goed gebruiken ter ondersteuning van je zwangerschap. Veel kruiden kun je beter niet of in heel lichte theedosis (meer verdund dan normaal) beter niet nemen, maar gelukkig zijn er een aantal wel heel goed zoals framboos- en aardbeiblad, gember en kamille. Een hele mooie tijd en dank voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *